wystawa-galeria Postep

Zdrowa Wigilia

Niewiele osób jest w stanie oprzeć się pysznym potrawom, które znajdują się na wigilijnym stole. Z tego właśnie powodu często wieczerze kończymy przejedzeni, a w skrajnym przypadkach świętowanie kończy się niestrawnością. Jak więc uczynić ciężkie bożonarodzeniowe potrawy choć trochę zdrowszymi? „Odchudzanie” naszych potraw możemy rozpocząć już od pierogów. Do ich przygotowania dobrze użyć pełnoziarnistej mąki, która ma o wiele więcej błonnika i wspomaga trawienie. Zamiast smażyć pierogi na patelni pełnej tłuszczu – ugotujmy je.

www.oce.info.pl

W tej sposób będą mniej kaloryczne. Jeżeli nie wyobrażamy sobie zupy grzybowej lub barszczu bez dodania choć łyżki śmietany – zastąpmy ją jogurtem naturalnym. W bardzo prosty sposób możemy także zdrowiej przyrządzić świąteczne dania z ryb. Wystarczy ze zrezygnujemy z ich smażenia i zamiast tego podamy je pieczone, grillowane bądź gotowane. Pamiętajmy też, aby nie przesadzać z wigilijnymi słodkościami, bo to w nich kryje się najwięcej kalorii.

Aby poprawić trawienie pijmy do wieczerzy wodę lub zieloną herbatę.