Dieta bezglutenowa – czego nie jeść?
Bez glutenu da się żyć – choć coraz więcej osób cierpi na alergię wywołaną białkami ukrytymi w zbożach. Fakt, trzeba się bardzo pilnować. To, że mąka jest w chlebie każdy wie.
Jest jednak mnóstwo produktów, które zawierają mąkę, a na pierwszy rzut oka nic na to nie wskazuje. Na co więc w szczególności należy uważać będąc na diecie bezglutenowej? Makarony na bazie mąki pszennej, naleśniki, pierogi, kluski – wszystko to musi być wyeliminowane. I oczywiście wszelkiego rodzaju pieczywo na mące z glutenem – bez dwóch zdań.
Uważać jednak trzeba także na sosy – często zagęszcza się je mąką. Podobnie jak budynie, kisiele. Szczególną uwagę warto zwrócić też w kawiarni lub cukierni – ciasto w większości zawierają gluten.
Nie tylko biszkopty. Często też kremy zagęszczane są w ten sposób. W odstawkę powinny też pójść dania typu instant – jeśli jest gęste, duże prawdopodobieństwo, że jest w nim mąka.
Co ciekawe – mąka dodawana jest czasem do mięs i wędlin, szczególnie tych kiepskiej jakości. Zamiast się męczyć – warto dokładnie przeczytać etykietę każdego produktu.