wystawa-galeria Postep

Alkohole bez glutenu

Lampka wina do kolacji to miłe zakończenie ciężkiego dnia. A co z osobami cierpiącymi na celiakię, czyli nietolerancję glutenu? Czy mogą pić alkohol bez większych przeszkód? Oczywiście, ale jak w każdym innym przypadku – wcześniej muszą sięgnąć po fachową literaturę. Są alkohole bez glutenu, ale i są takie które gluten zawierają. Warto wcześniej to sprawdzić, aby będąc na przyjęciu niepotrzebnie nie denerwować się, czy wystąpi reakcja alergiczna i samopoczucie pogorszy się. Które więc alkohole można pić borykając się z nietolerancją glutenu? Bezpieczne są z pewnością zwykłe wódki, tak zwane ziemniaczane.

www.toastitup.pl

Należą do nich wszystkie znane nam ze sklepowych półek odmiany wódek białych, potocznie nazywanych – czystymi. Do tej grupy można też wliczyć brandy, cydry, rum, capari czy też malibu. Kategorycznie zabrania się picia piwa oraz burbonu i whisky – produkowane są ze zbóż. Jeśli lubimy imprezować – warto wydrukować sobie listę alkoholi, które mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Takie rozwiązanie sprawdza się nie tylko podczas przyjęć, ale także na co dzień – wiele wykwintnych potraw przygotowywanych jest na bazie alkoholu.