wystawa-galeria Postep

Apetyczne sosy serowe

Makaron smakuje wybornie nie tylko z sosami, które powstały w oparciu o świeże pomidory lub pomidorową pastę. Kuchnia włoska podchodzi do tematu na tyle szeroko, że istnieją również znakomite receptury sosów „białych”, gdzie czerwone szlachetne warzywa nie pojawiają się wcale.

Główną bazą większości takich sosów są sery, które także stanowią jeden z ważniejszych elementów włoskiego dziedzictwa kulinarnego. Włosi uwielbiają tradycyjne sery – zarówno podpuszczkowe jak i dojrzewające.

Mozzarellą posypują pizzę i zapiekanki, bez grubej warstwy sera nie obejdzie się także wyśmienita i treściwa lasagne. Rozpuszczając aromatyczny ser w wodzie ze śmietanką lub z mlekiem można łatwo uzyskać bazę do interesującego sosu.

Oczywiście trzeba go jeszcze odpowiednio przyprawić. Sól zazwyczaj nie jest potrzebna, ponieważ twarde sery z Włoch są zwykle słone same w sobie.

Przydadzą się natomiast zioła – w tym bazylia. W składzie serowych sosów sprawdzą się również grzyby, na przykład kurki, ale też zwykłe pieczarki.