wystawa-galeria Postep

Pizza zamerykanizowana

Sporo uwagi poświęcamy pizzy, więc trudno nie zająć się także jej amerykańską odmianą. Powstała ona rzecz jasna w oparciu o przepis włoski, jednak Amerykanie lubią europejskie tradycje modyfikować po swojemu. To, że pizza zaistniała za oceanem jest konsekwencją faktu, że włoska emigracja do USA była jedną z najliczniejszych.

Włosi odegrali w rozwoju Stanów Zjednoczonych sporą rolę i rzeczą naturalną było to, że przywieźli ze sobą swoją kulturę – również w wymiarze kulinarnym. W amerykańskich miastach zaczęły powstawać włoskie kawiarnie, bary i restauracje. Kuchnia rodem z Italii spodobała się innym Amerykanom i z czasem zaczęły powstawać na jej bazie rozmaite wariacje.

Dobitnym przykładem jest sieć lokali pod marką Pizza Hut, która jako pierwsza wprowadziła na rynek zmienioną wersję pizzy. Po pierwsze ciasto – grubsze, bardziej puszyste. Po drugie farsze – zgodnie z amerykańską filozofią na pizzy może znaleźć się wszystko.

Za przykład niech służy pizza hawajska z dodatkiem plastrów ananasa.