wystawa-galeria Postep

Przyprawiaj na zdrowie

To co jesz ma związek z tym jak się czujesz. Czy jesteś przemęczony, a także czy w przyszłości będziesz zdrowy. Aby to zdrowie zachować powinieneś zwrócić uwagę nie tylko na to, jakie produkty wybierasz, ale również w jaki sposób i czym je przyprawiasz. Przyprawy są jednym z ważniejszych dodatków do posiłków. To one nadają im smaku i charakteru. Sprawiają, że warzywa będą smakowały ostro, lub słodko, bardziej lub mniej wyraziście.

ocet jabłkowy

Skoro przyprawy są tak ważne i niezbędne do wydobycia smaku potraw, jakich używać, aby potrawy były nie tylko smaczne, ale również zdrowe? Przyprawą, którą należałoby całkowicie odstawić jest sól. Nie jest ona naszemu organizmowi do niczego potrzebna, za to negatywnie wpływa na prawidłowe jego funkcjonowanie. Sól warto zastąpić innymi znacznie zdrowszymi przyprawami takim jak: pieprz, kurkuma, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, cynamon, curry, mięta, kminek, czy imbir. Wbrew pozorom nie musimy solić potraw, aby były one smaczne. Wystarczy kombinacja innych przypraw, by wydobyć z dania oczekiwany smak. Jeśli tylko spróbujesz zastąpić sól innymi przyprawami, już nigdy do niej nie powrócisz, a to wyjdzie Ci na zdrowie.