wystawa-galeria Postep

Urok owoców morza

Polacy patrzą na nie dość sceptycznie, ale w Grecji czy we Włoszech są one naturalnym składnikiem narodowych kuchni. Świeże owoce morza poławiane w ciepłych akwenach Morza Śródziemnego należą do najlepszych na świecie.

Trudno byłoby nie korzystać z nich w przyrządzaniu wybornych dań, które kuszą zarówno miejscowych, jak i turystów. Lista wodnych żyjątek, które są zjadane ze smakiem jest dość długa.

Bodaj najbardziej popularne są krewetki. Warto sięgać po większe okazy, które mają bogatszy smak.

Najlepsze są krewetki świeże, które jedynie schłodzono, a nie zamrożono. Najwięcej walorów mają te, które kupimy w miejscu połowu i szybko przyrządzimy.

Aby cieszyć się nimi nie potrzeba wiele wysiłku – doskonale smakują usmażone na maśle z dodatkiem czosnku. Najlepiej wykorzystać masło klarowane, które nie będzie się przypalać na ogniu.

Mule, czyli smakowite skorupiaki, świetnie smakują z dodatkiem makaronu spaghetti oraz lekkiego sosu. Kalmary, serwowane zwykle w postaci krojonej, są cenionym składnikiem sałatek.