Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

Jednymi z najbardziej popularnych w Europie ciastek są ciasteczka maślane. Zdecydowanie bardzo dużo ludzi je lubi i w bardzo wielu krajach się je wypieka. Ma to pewnie związek z tym, że w Europie hoduje się wiele krów, które dają mleko, a z niego robi się masło, z którego później wytwarza się takie właśnie ciasteczka.

Są one kruche, bardzo smaczne i idealnie nadają się do jedzenia dla młodszych dzieci oraz dla tych, którzy lubią słodycze. W Polsce takie ciasteczka są popularne, ale piecze się też w krajach, w których mleko także jest bardzo popularne. Tego typu ciasteczka piecze się więc i bardzo często podaje w Holandii i Danii.

Kiedy przejrzymy blogi i książki kucharskie, gdzie są przepisy z różnych części świata znajdziemy sporo przepisów na domowej roboty maślane ciasteczka. Można je szybko i sprawnie upiec i serwować do kawy, herbaty, lub jako przekąskę, którą zabierzemy do pracy lub zapakujemy dziecku do szkoły. Takie ciasteczka można upiec i schować w blaszanym pudełku, aby były na czarną godzinę, czyli na sytuację, w której przyjdą goście.