Wigilia w Ameryce Południowej
Południowoamerykańskie tradycje związane z Bożym Narodzeniem zdecydowanie różnią się od tych, które znamy krajów europejskich. Znakiem do rozpoczęcia wieczerzy wigilijnej są tam fajerwerki rozświetlające niebo o północy. Dopiero po tym wydarzeniu, które w naszym regionie znamy raczej z nocy sylwestrowej, mieszkańcy Ameryki Południowej zasiadają do stołów.
Wiele znajdujących się na nim potraw także może nas zadziwić. Wieczerza rozpoczyna się od pieczonego w całości indyka, który faszerowany jest owocami – głównie jabłkami i serwowany z ryżem bądź ziemniaczanym puree. Ciekawym jest fakt, że wiele rodzin oddaje nafaszerowanego indyka do piekarni i odbiera go gotowego dopiero wieczorem.
Oprócz indyka w menu znajdziemy także pikantny rosół z dużymi kawałkami mięsa z ziemniakami, dynią i innymi warzywami. W niektórych regionach na Święta podaje się pieczonego w całości prosiaka. W Wigilię spożywa się tu bardzo wiele potraw słodkich.
Przeważnie są to baby z dużą ilością bakalii. Popularna w tym czasie jest także gorąca czekolada.