wystawa-galeria Postep

Książki kucharskie

wywiadownia gospodarcza

Z jakich kursów gotowania korzystały nasze mamy czy też babcie? Czy tylko nabywały umiejętności we własnych domach czy też wspierały się jakimiś innymi źródłami? Oczywiście wiedza kulinarna, umiejętność gotowania była wynikiem nauki wynoszonej z domu, jednakże wspierana ona była także, przez książki kucharskie. Książki będące zbiorem przepisów na najbardziej popularne dania, dania dla jednych łatwe do przygotowania, od innych wymagające jednakże większego wysiłku. To książka kucharska, będąca nieodzownym elementem każdej domowej biblioteczki była kolejnym etapem kursu gotowania.

Dawała możliwość poszerzania własnych umiejętności o kolejne dania i potrawy. Można pokusić się o stwierdzenie, że książka kucharska i wiedza zawarta na jej stronach, powoli odchodzi do lamusa, zostaje wyparta przez zupełnie nowe formy i treści. Czasy się zmieniają i zmieniają się upodobania ludzi.

W dobie informatyzacji coraz więcej wiadomości i informacji posiadamy i przechowujemy za pomocą elektronicznych nośników, komputerów tabletów czy też telefonów.