wystawa-galeria Postep

Zupy na wigilijny stół

Tradycyjnie w skład wigilijnej kolacji wchodzi aż dwanaście potraw, które swoją liczbą przypominają nam o dwunastu apostołach. Wśród nich nie może zabraknąć także zupy.

Najbardziej popularną tego typu wigilijnym daniem jest oczywiście czerwony barszcz, podawany najczęściej z uszkami z grzybowym nadzieniem. Nie jest to jednak jedyna zupa tradycyjnie serwowana w okresie świątecznym.

Polacy równie chętnie jedzą w tym czasie zupę grzybową, przygotowywaną najczęściej z suszonych grzybów i serwowaną z łazankami. Niektóre rejony kraju mają jednak swoje własne odpowiedniki barszczu i grzybowej.

Na Kresach w Wigilię tradycyjnie serwuje się zupę migdałową – gotowaną na mleku z cukrem, śmietaną i cynamonem. Dawniej było to danie, na które ze względu na koszt składników mogli poradzić sobie jedynie bogaci.

Dziś jest to potrawa dość tania i chętnie podawana na rozpoczęcie wigilijnej kolacji. Do innych zup serwowanych praktycznie tylko w Wigilię zaliczamy typowo śląską moczkę – przygotowywaną na bazie suszonych owoców i piwa karmelowego, góralską kwaśnicę oraz zupę rybną, która serwowana jest głównie na Pomorzu. Przygotowanie kulinarne to nie wszystko o czym powinniśmy się skupić. Idealny wybór choinki to czynnik, który zdecydowanie zaakcentuje świąteczną atmosferę w domu, dlatego producent choinek zaprasza do sprawdzenia swojej bogatej oferty drzewek świątecznych.